KEINDAHAN alam semula jadi khususnya tatkala bersantai di pulau pasti memukau pandangan dan menyuntik 1,001 ketenangan.

Malaysia antara negara memiliki pulau tropika yang kekal terpelihara. Tidak terhad di Semenanjung, bahkan di Kepulauan Borneo turut ‘menyajikan’ pulau mempesonakan jiwa.

Apa yang menjadikan pulau-pulau tersebut lebih istimewa adalah kerana keindahannya cukup terjaga dan privasi berbanding pulau-pulau di negara lain.

Tidak keterlaluan yang terlalu sibuk dengan kunjungan para pelancong dari seluruh pelusuk dunia.

Pulau Layang-Layang yang terletak di Sabah misalnya, merupakan sebahagian daripada gugusan Kepulauan Spratly. Keindahannya di daratan dan laut memukau perhatian ramai.

Kerajaan Malaysia menegaskan bahawa pulau tersebut milik negara ini memandangkan kedudukannya berhampiran dengan Negeri di Bawah Bayu.

Tahukah korang, pulau berkenaan juga dituntut oleh negara Republik Rakyat China, Republik China (Taiwan), Filipina dan Vietnam.

Pulau Layang-Layang terletak 162 batu nautika bersamaan 300 kilometer dari barat laut Kota Kinabalu iaitu dianggarkan 200 batu nautika Zon Eksklusif seperti yang dibenarkan menurut Konvensyen Undang-undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Pulau berkenaan timbul hampir 2,000 meter dari dasar laut. Ia berukuran sepanjang 1.2 kilometer (km) dan selebar 200 meter (m).

Pulau berbentuk bujur itu amat menarik apabila menawarkan pelbagai pemandangan dasar laut, kepelbagaian batu karang dan ikan terumbu, termasuk haiwan laut dalam yang menjadi daya tarikan kumpulan penyelam.

Pulau Layang-Layang juga menjadi tempat perlindungan pada ribuan ekor burung yang bermigrasi.

Setelah pihak kerajaan mengisytiharkan terumbu-terumbu Pulau Layang-Layang terletak dalam perairan Zon Ekonomi Eksklusif Malaysia (ZEE) pada 20 September 1979, Kabinet mengarahkan agar kajian mendirikan tugu dan penempatan di beberapa buah terumbu batu karang di dalam wilayah negara.

Pada tahun 1989 kerajaan telah memutuskan supaya kawasan terumbu itu dimajukan sebagai tempat pelancongan.

Ciri-ciri ekopelancongan menambah daya tarik pelancong asing, sekali gus membina jenama umum bahawa Pulau Layang-Layang adalah milik Malaysia.

Resort Avillion Layang-Layang (Dive Resort) menerima kunjungan pelancong asing dari Jepun, Perancis, Korea Selatan dan China.

Penerbangan ke Pulau Layang-Layang mengambil masa selama sejam dari Kota Kinabalu.

Wilayah laut Pulau Layang-Layang mempunyai keindahan ekologi laut kerana terdapat pelbagai terumbu karang. Oleh kerana itu, kawasan ini menjadi tarikan eko pelancongan di Malaysia dan bahkan terkenal di dunia.

Dalam pada itu, melindungi kepentingan laut adalah misi utama kerajaan sehingga ia juga tersenarai dalam Wawasan 2020.

Iklan

Pada tahun 1990, sektor marin memberi sumbangan 33 juta ringgit atau 13 peratus dari jumlah keseluruhan output Malaysia.

Sektor marin itu terdiri daripada subsektor perkapalan, pengeluaran minyak dan gas dan perikanan. Ini termasuklah wujudnya subsektor seperti eko pelancongan laut, rekreasi dan pemprosesan makanan laut.

Pangkalan tentera

Malaysia kemudian membina pertahanan di sekitar pulau-pulau tersebut untuk melindungi kepentingan ekonomi dan integriti wilayah.

Di lokasi tersebut, Malaysia membina pangkalan tentera di hujung timur Pulau Terumbu Layang-Layang sebagai pos induk anggota TLDM ditempatkan dan bertugas di kawasan Kepulauan Spratly Selatan termasuk dermaga untuk kepentingan pelancongan.

Iklan

Pada tahun 1983 Malaysia meletakkan Pasukan Khas Laut di Pulau Terumbu Layang-Layang.

Pada tahun 1985 pula, kemudahan ketenteraan ditambah sehingga membolehkan ia menjadi markas untuk pasukan pertahanan udara.

Ciri-ciri tentera ditujukan untuk menggentarkan negara lain yang akan cuba mempersengketakan pemilikan pulau ini. Sengketa pemilikan Pulau Layang-Layang dan kepulauan Spratly ini tidak pernah surut.

Kebijaksanaan pemerintah Malaysia hari ini berjaya memastikan kedaulatan wilayah Pulau Layang-Layang kekal milik kita.

Sumber: Urang Sabah