Wanita jangan ragu berjemur waktu pagi, boleh meningkatkan ‘mood’

A
A
A

BERJEMUR di bawah sinar cahaya mata hari pada waktu pagi ternyata memberikan impak positif dalam meningkatkan ‘mood’ atau emosi.

Cahaya matahari yang dinikmati setiap hari ternyata memberi manfaat yang luar biasa untuk tubuh manusia.

Antara kelebihan yang mungkin tidak diketahui secara meluas ialah ia dapat membantu meningkatkan mood seseorang.

Pakar kesihatan mental dari Universiti Gadjah Mada (UGM), Jogyakarta, Ronny Tri Wirasto menjelaskan pendedahan matahari mempunyai perkaitan dengan kesihatan mental kerana cahaya matahari mengawal bahan yang berperanan mengawal mood.

Baca juga: Manfaat sinar matahari yang mengandungi vitamin D. Ini 2 waktu paling sesuai untuk mendapatkannya

Gambar hiasan (Kredit foto: Canva)

“Jika dikatakan cahaya matahari boleh menjejaskan mood, memang benar kerana ia menjejaskan serotonin dalam badan yang membuatkan kita sentiasa berada dalam mood yang baik dan kekal segar,” kata Ronny seperti dipetik dari laman web rasmi UGM.

Serotonin sendiri berfungsi dalam mengatur mood seperti gembira, sedih, cemas dan sebagainya.

cahaya matahari akan merangsang otak untuk menghasilkan serotonin dalam badan.

Pendedahan yang mencukupi akan membantu meningkatkan pengeluaran serotonin supaya mood kekal segar pada siang hari. Tetapi jika kandungan serotonin rendah dalam tubuh, ia secara tidak langsung menjejaskan mood.

Malangnya, kebanyakan daripada wanita khususnya yang bekerja di dalam bangunan pejabat kurang terdedah kepada cahaya matahari.

Baca juga: Sinaran matahari hasilkan serotonin bantu stabilkan mood, memberi rasa gembira

Gambar hiasan (Kredit foto: Canva)

Manakala di sisi lain, cahaya matahari jarang berlaku bagi orang yang tinggal di kawasan subtropika atau mempunyai empat musim.

Ia juga menjadi penyebabnya individu yang tinggal di negara empat musim sering mengalami Gangguan Afektif Bermusim (SAD).

Perubahan musim yang berlaku dengan begitu ketara boleh menjejaskan tindak balas badan, salah satunya perasaan.

"SAD adalah gangguan mood yang sering berlaku di negara yang mempunyai empat musim dan sering berlaku pada musim sejuk. Gangguan ini jarang berlaku di negara tropika kerana perbezaan suhu yang melampau tidak berlaku di negara tropika," jelas Ronny.

Ronny juga menggalakkan wanita untuk mendedahkan diri kepada cahaya matahari setiap pagi untuk mendapatkan serotonin yang mencukupi untuk badan.

Malah manfaat lain juga akan diperolehi dengan berjemur iaitu meningkatkan kualiti tidur seseorang. Pada waktu malam, pembebasan serotonin akan berkurangan kerana otak tidak lagi dirangsang untuk menghasilkannya.

Baca juga: Pendek umur dan senang gemuk jika tidur lewat malam? Berikut penjelasan pakar

Gambar hiasan (Kredit foto: Canva)

Selepas itu, badan akan mengeluarkan bahan melatonin yang mencetuskan rasa mengantuk dan keletihan.

“Pendedahan matahari yang mencukupi akan mencetuskan peningkatan melatonin pada waktu malam yang menggalakkan rasa mengantuk dan keletihan supaya anda tidur dengan lebih lena,” tambah Ronny.

Memetik Healthline, berjemur juga berfaedah untuk menjadikan tulang lebih kuat kerana vitamin D akan membantu tubuh menyerap kalsium yang akhirnya boleh menjadikan tulang kuat supaya dapat mengelakkan osteoporosis dan keradangan itu sendiri.

Baca juga: Pradiabetes : Peluang Anda untuk Mencegah Diabetes Jenis 2

Cahaya matahari juga boleh meningkatkan imuniti supaya badan dapat melawan penyakit, termasuk penyakit jantung, sklerosis otot, selesema, penyakit autoimun dan kanser tertentu.

Pengambilan vitamin D yang mencukupi berupaya mengurangkan risiko kelahiran pramatang dan jangkitan berkaitan kelahiran.

Persoalannya, berapa lama masa yang diperlukan untuk berada di bawah sinaran matahari?

Sesetengah pakar dermatologi mengesyorkan selama 20 minit setiap hari. Tetapi ketika panas terik, tempoh terbaik adalah sekitar 10 minit sahaja.

Selepas terdedah kepada cahaya matahari jangan lupa minum air secukupnya supaya tidak dehidrasi.

Ayuh, mulakan berjemur untuk kesihatan badan dan mental!

Baca juga: 2 kali ganda risiko diserang strok, wanita usia 35 tahun perlu tahu ini

Baca juga: Mula-mula nikmat, bertukar azab, burnout banyak berlaku kepada yang bekerja dari rumah

Sumber: Femina

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di TwitterInstagramYouTube & Tiktok SinarPlus. Join grup Telegram kami DI SINI untuk cerita-cerita yang ohsem dan menghiburkan.

Layari portal SinarPlus untuk info terkini dan bermanfaat!

Jangan lupa follow kami di Facebook, Instagram, Threads, Twitter, YouTube & TikTok. Join grup Telegram kami DI SINI untuk info dan kisah penuh inspirasi

Jangan lupa dapatkan promosi istimewa MAKANAN KUCING TOMKRAF yang kini sudah berada di 37 cawangan KK Super Mart terpilih di Shah Alam atau beli secara online di platform Shopee Karangkraf Mall sekarang

Teruskan membaca