SEJAK pandemik Covid-19 mula dikesan pada hujung tahun lalu, kesannya dirasai di seluruh dunia termasuk Malaysia. Ia masih belum berakhir sehingga kini.

Bukan sahaja memberi kesan kepada kegawatan ekonomi, tetapi tempias pandemik turut terkena juga dalam hal keluarga.

Bercakap mengenai famili, dalam meniti suasana yang begitu mencabar kini, suami isteri perlu mengukuhkan hubungan kekeluargaan dengan menjalankan hak dan tanggungjawab secara bersama.

Secara teori, suami dan isteri menjalankan fungsi yang berbeza. Suami misalnya, bertanggungjawab menyediakan mas kahwin, mencari nafkah keluarga dan berbuat baik kepada ahli keluarga, manakala isteri wajib mentaati suami serta menjaga dan menguruskan kebajikan rumah tangga.

Namun begitu, berdasarkan ilmu fiqh Islam, terdapat hak dan tanggungjawab yang harus dilaksanakan secara bersama bagi memastikan perjalanan rumah tangga yang baik dan seimbang. Ia merangkumi tiga perkara yang perlu dititikberatkan.

Pertama, hak dan tanggungjawab untuk saling menyayangi antara satu sama lain.

Dalam hidup berumah tangga, ia semestinya didasari perasaan kasih sayang bersesuaian dengan hikmah perkahwinan.

Menurut Imam al-Ghazali, suami isteri hendaklah memperelok akhlak dan hubungan bersama iaitu antara ibu, bapa dan anak atau suami dan isteri.

Semuanya mestilah disatukan dengan hubungan cinta yang istimewa iaitu sifat ar-Rahim.

Justeru, ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat ini yang mana kebanyakan urusan kerja dilakukan di rumah, perlu dijadikan sandaran terbaik untuk meluangkan masa yang berkualiti bersama-sama.

Antaranya menganjurkan aktiviti dan program yang boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan bersama.

Selain itu, suntiklah keceriaan seperti mengajar anak di rumah, solat berjemaah, membaca al-Quran dan perkara lain yang mendatangkan manfaat bersama-sama.

Didikan anak-anak

Kedua, merujuk kepada hak mendapatkan kepercayaan dan menjaga maruah rumah tangga.

Dalam hal ini, untuk memperoleh kebahagian, suami dan isteri harus mempunyai sikap saling mempercayai antara satu sama lain, hormat-menghormati dan sentiasa berbaik sangka dalam urusan kehidupan.

Bermuhasabah

Iklan

Janganlah membuat tuduhan membuta tuli sehingga menyebabkan pertengkaran yang akhirnya membawa kepada perceraian gara-gara sifat cemburu yang keterlaluan.

Ketiga, hak menjaga dan mendidik anak-anak. Setiap pasangan yang berkahwin berharap agar dikurniakan cahaya mata sebagai penyambung zuriat dan pengikat kasih antara mereka. Malah, salah satu daripada fungsi perkahwinan adalah untuk melahirkan generasi yang soleh.

(Artikel berkaitan: Anak jadi nakal sebab doa ibu bapa… Berhati-hatilah bila berkata-kata apalagi ketika sedang marah)

Pendidikan anak-anak, menurut Mohd Hamid dan Khaulah (1994)termasuklah dari aspek jasmani, rohani, agama, akhlak, masyarakat dan akal.

Lantaran itu, Islam mewajibkan ibu bapa memberi nafkah dan mendidik anak-anak supaya taat kepada perintah ALLAH SWT dan berakhlak mulia.

Menurut al-Buty, pendidikan utama anak-anak sebenarnya bermula dari rumah. Al-Qardawi juga menegaskan bahawa pekerjaan yang lebih utama bagi wanita adalah mendidik dan menyiapkan generasi muda pada masa hadapan.

Walaupun secara teorinya tanggungjawab menjaga dan mendidik anak kelihatan diletakkan sepenuhnya kepada ibu, namun Rasulullah SAW menggalakkan tugasan itu dilaksanakan secara bersama.

Tanggungjawab mendidik anak bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilakukan seorang diri terutama dalam era pandemik ini.

Perkara itulah yang mencabar kreativiti suami isteri untuk mendidik anak-anak di rumah, di samping menjalankan tugasan kerja.

Didikan anak-anak

Anak-anak memang tidak boleh dilekakan dengan gajet untuk menonton video atau bermain.

Iklan

Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya anakmu mempunyai hak terhadap dirimu.” (Riwayat Muslim)

Sejarah menunjukkan bahawa Rasulullah SAW kasih kepada anak-anak baginda dan turut sama mendidik mereka dengan akhlak yang mulia.

Ia sebagaimana disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan daripada Umar bin Abi Salamah bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Wahai anakku, sebutlah nama Allah, makanlah dengan tangan kananmu, dan makanlah apa yang dekat darimu.” (Riwayat al-Bukhari)

Melihat ungkapan berkenaan, jelaslah bahawa pasangan suami isteri perlu menggalas tugas berat itu secara bersama. Didiklah anak dengan berkesan bagi mengembangkan potensi diri mereka.

Sedar atau tidak, kehadiran suami sebenarnya membantu menyalurkan pendidikan psikologi kepada anak terutamanya anak lelaki.

Ketegasan suami sebagai bapa juga mampu mengurangkan masalah keruntuhan akhlak anak remaja melalui pemerhatian dan pemantauan yang berterusan.

Oleh itu, suami isteri mestilah meluangkan masa khusus untuk bersama keluarga, memantau perkembangan anak dan mencurahkan kasih sayang.

Hakikatnya, tugasan dalam mendidik generasi soleh tidak boleh berjaya sekiranya dilakukan secara berseorangan oleh wanita.

Apatah lagi, ramai wanita kini yang bekerja dan sebahagian besar masa dihabiskan untuk memikirkan urusan di pejabat.

Fenomena itu boleh merencatkan perkembangan anak yang sihat jika tidak mempunyai gandingan yang mantap antara kedua-duanya.

Justeru, suami isteri diseru agar terus menjalankan hak dan tanggungjawab secara bersama tanpa saling menyalahkan antara satu sama lain apabila terdapat masalah dan kekurangan yang berlaku.

Duduklah bersama dan bermuhasabah tentang tanggungajwab yang perlu dijalankan.
​​​​​​​
Rumah tangga yang penuh mawaddah dan rahmah adalah impian semua. Banyakkan berdoa agar diberikan rumah tangga yang bahagia di dunia dan akhirat.

***Artikel ditulis oleh Penolong Pengarah, Pusat Islam Universiti Teknologi Malaysia, Dr Naemah Hamzah

Foto: 123rf dan Freepik